Let’s go! naar Afrika

Lees het bijzondere verhaal van over hoe Kinderwerk Er op uit! (Let’s go! in het buitenland) vrucht draagt in Afrika.

Hoe het begon

Toen Ronald in mei 2019 met Christian Slager voor het eerst een kop koffie dronk in zijn tuin in Lienden (wij wonen beide in Lienden), werd al snel duidelijk dat we heel veel dingen gemeenschappelijk hebben. Christian leidt stichting Tree of Life, die voornamelijk actief is in Afrika. Zij zetten zich in om boeren in Afrika te trainen in duurzame landbouw samen met Bijbelse discipelschapsprincipes. Ronald moestuiniert al jaren volgens deze principes en de moestuinlessen van Er op uit! zijn gebaseerd op deze uitgangspunten.

Duurzame landbouw voor armste boeren

Stichting Tree of Life ondersteunt en werkt samen met het netwerk van Foundation for Farming (FFF) en Farming Gods Way (FGW). Deze organisaties leren boeren op een nieuwe manier hun land te bewerken, waardoor ze 2 tot 4 keer meer opbrengst van hun land ontvangen. Dit zonder gebruik van kunstmest en het inkopen van dure zaden. Beide organisaties werken op landbouwkundig gebied sinds 1984 onder de armste boeren van Afrika en hebben inmiddels meer dan een miljoen boeren getraind. In onderstaand filmpje wordt het principe van duurzame landbouw uitgelegd.

Gemeenschappen van boeren worden hiermee uit de vicieuze cirkel van armoede en ondervoeding gehaald.

Tree of Life heeft in 2019 een boerderij in Malawi aangekocht, met de visie, dat dit een opleidingscentrum gaat worden voor trainers, die daarna uitgezonden worden door heel Malawi.

Waar de visies elkaar raken

Op en vlak naast de boerderij staan ook twee basisscholen, met ieder bijna 1000 kinderen. Het onderwijs op deze scholen is zeer pover en er zijn zelfs kinderen die vanwege armoede niet naar deze scholen toe kunnen. Christian en zijn team hebben het verlangen voor alle kinderen betere omstandigheden te creëren. Het doel is om voor de hele gemeenschap betere omstandigheden te creëren, zodat de kinderen allemaal naar school kunnen, ze voldoende en gezond voedsel kunnen verbouwen én goed christelijk onderwijs. Dit is de lange termijn visie.

Op de korte termijn willen ze de kansarmste kinderen, die niet naar school kunnen vanwege armoede, een plek bieden waar ze Bijbelsonderwijs ontvangen en basisprincipes van duurzame landbouw leren. Al deze kinderen zullen namelijk van jongs af aan op het land werken.

Daar raken onze visies elkaar. Want Er op uit! biedt een Bijbelse onderwijsmethode die vormgegeven is vanuit praktisch onderwijs, dat aansluit bij de landbouwsamenleving waarin de kinderen leven. En de moestuinlessen zijn gebouwd op de principes van Foundation for Farming.

Een pilot

Om te testen of de lessen passen bij de kinderwerkers en de kinderen in Malawi besloten we om een pilot te gaan draaien met 20 lessen die al vertaald waren in het Engels.

Sinds juli 2020 zijn in Malawi op de boerderij zeven kinderwerkers actief, die inmiddels werken met 150 van de kansarmste kinderen. In het weekend, op zaterdag- en zondagochtend van 8.00-13.00, doen ze spellen met de kinderen, krijgen ze eten, aandacht én Bijbelonderwijs. De kindergroep heet The Young Warriors. In onderstaande video zie je vanaf 2.15 de kinderen tijdens hun zondagschool!

De pilot wijst uit, dat de kinderwerkers en de kinderen heel enthousiast zijn over de lessen. De leider van dit werk is Emmanuel (27 jaar). Hij vertelt dat de meeste Malawianen wel christen zijn in naam, maar dat er nauwelijks levend geloof is. Laat staan dat kinderen weten dat God de Vader om hen geeft en dat ze bij de Here Jezus mogen horen. In kerken bestaat er niet zo iets als kinderdiensten. De kinderen genieten van persoonlijke aandacht die ze krijgen en velen hebben leren bidden. Zie het interview met Emmanuel.

Zie hieronder foto’s vanuit Malawi.

Let’s go! naar Kenia, Tanzania, Kameroen, Zuid-Afrika, India

Inmiddels zijn de lessen gecontextualiseerde en zijn de moestuinlessen aangepast naar Foundation for Farming principes. Het eerste jaar is vertaald in Chichewa (Malawi, Zambia, Mozambique), Kiswahili (Kenia en Tanzania), Telugu (India) en we gaan vertalen naar Frans, Portugees en Spaans.

Samenwerkingen

Wij zijn officieel partner van Tree of Life, Life Ministry Kenia, Tanzania en Kameroen, Operatie Mobilisatie Afrika. Met Foundations for Farming hebben we hele goede contacten.

Nog 5 jaar te vertalen voor iedere taal

Het eerste jaar is van enkele talen klaar. Per jaargang lessen kost een vertaling € 2.250. Daarom zoeken wij partners, die financieel willen helpen om de methode beschikbaar te krijgen voor de kinderen.

Wordt partner van deze kinderen

We zoeken nog partners die één of meer lessen voor hun rekening willen nemen. Per les kost het ongeveer € 50. In
Wil jij helpen deze lessen beschikbaar te maken voor de armste kinderen van Afrika, klik dan hieronder om naar de donatie pagina te gaan.

Nederlands Nederlands English English
Nederlands Nederlands English English