29-11-2018 | Kinderen leren 4x meer door spel

Uit onderzoek blijkt dat wanneer kinderen hun hele lichaam en verschillende zintuigen gebruiken ze tot vier keer meer onthouden. Vertel je kinderen een verhaal dan kunnen ze daarvan 10% onthouden. Laat je ze zelf een verhaal uitspelen, dan kunnen ze tot 40% van het verhaal onthouden en begrijpen.

Er zijn een aantal redenen waarom dit zo werkt.

Benutting van alle capaciteiten van het brein
Door creativiteit, taal en lichaam te combineren wordt optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden van het brein. Hierdoor zal de inhoud van de les makkelijker binnen komen. De kennis gaat als vanzelf naar het langetermijngeheugen.

Achtergrond bij hoe de hersenen werken
De creatieve kant van onze hersenen werkt in beelden, gevoelens en ideeën. Dit is verbonden met wat de Bijbel ons hart noemt. Deze kant geeft ons ook dromen en verbeelding. De Bijbel zegt dat je geloven met je hart doet (Romeinen 9:9-10). De weetkant van onze hersenen werkt op een logische manier, zoals een computer. Deze kant is belangrijk om dingen te begrijpen en in perspectief te zetten. In dezelfde tekst in Romeinen zie je dat er een evenwicht is tussen wat er in je hart is en wat je belijdt. Het een kan niet zonder het ander.

Verbetering motivatie
Door de lessen (gedeeltelijk) in spel en in creatieve verwerkingsvormen aan te bieden worden lessen tof in plaats van saai. Dit is heel belangrijk om bereid te zijn om dingen aan te nemen.

Leren door congruentie (= overeenstemming tussen denken, voelen en spreken)
Uit recent onderzoek blijkt dat de hersenen informatie die aansluit bij wat we al weten (congruente informatie) op een andere manier verwerken dan informatie die geheel nieuw voor ons is (incongruente informatie).
Wanneer de Bijbelse boodschap gekoppeld wordt aan een spel of creatieve verwerkingsvorm, wordt die gemakkelijk opgeslagen in het lange termijngeheugen.

Deze kennis geeft handvatten om de lessen zo vorm te geven dat de boodschap van de Bijbel beter binnenkomt bij de kinderen. 

Hebreeuws denken in de lessen van Er op uit!

Deze manier van leren past helemaal bij Hebreeuws/Joods denken dat we terugvinden in de Bijbel. Het Hebreeuwse denken stelt dat je God gaat leren kennen als je gaat doen wat Hij zegt.

De lessen van Er op uit! zijn daarom op de volgende wijze opgebouwd. Eerst een verwerking met spel. Daarna Bijbeltijd. De tweede verwerking is creatief van opzet.

Onderzoek de homepage hoe we de kinderen meenemen in ontdekkend leren. Kijk bij foto carousel en de praktijk video.

Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief of geef aan dat je een presentatie in jullie gemeente op prijs stellen.

Meldt je aan als ‘Proef’ kerk

50 lessen proeven tegen gereduceerd tarief. Voor € 100 (i.p.v. € 250) kan een kerk een half jaar kennismaken

Tevens ontvangt de kerk een druivenstruik.

De aanbieding is inclusief een introductie seminar met veel handvatten voor de kinderwerkers.

NederlandsEnglish
Naar boven