Sabbatsjaar op de moestuin, deel 3, juni – Schulden kwijtschelden

Deze vlog en blog gaan we dieper in op kwijtschelden van schulden, vrijlaten van slaven/mensen en geloven dat God zal voorzien in genoeg om te LEVEN.

Vlog 3

Alle informatie in de vlog en blog komen uit 2 lessen uit de Er op uit! methode. Het zijn de lessen:
Les 184: Hoe kijkt God aan tegen slavernij
Les 205: De economie van God, Sabbats- en Jubeljaar
In vele moestuinlessen komen we terug op deze principes.

God de eigenaar van alles

Leviticus 25:23Wanneer iemand van jullie zijn land verkoopt, dan moet er voor hem altijd de mogelijkheid zijn om het terug te kopen. De Heer zelf is immers de eigenaar van het land, en jullie mogen er als vreemdelingen over beschikken, afhankelijk van Hem.

God is de grote landeigenaar, van Israël, maar ook van de hele aarde. Wij zijn tijdelijke bijwoners op deze aarde. Daarmee kunnen we de regels die God aan Israël specifiek, onderzoeken op wat ze zouden betekenen voor ons eigen leven.

Schulden kwijtschelden

Deuteronomium 15:2 Scheld in het zevende jaar de schuld kwijt aan mensen waaraan jij geleend hebt.

Deuteronomium 15:9 Schroom niet aan armen uit te lenen, omdat het jaar van de algemene kwijtschelding in zicht is.

Om de zeven jaar is het sabbatsjaar en dan kwamen de mensen weer vrij van schulden. Het is een geniaal economisch systeem dat God voor Israël had bedacht. Iedere zeven jaar kan iedereen weer met een schone lei beginnen. Er zijn veel meer regels en situaties die in de Torah worden gegeven waarmee God beschrijft hoe gehandeld diende te worden. Van deze regels kunnen wij nog steeds heel veel leren.

Regels rondom Hebreeuwse slaven

De regels rondom Hebreeuwse slaven hebben alles te maken met het Sabbatsjaar. Ze geven diep inzicht in het hart van God.
Er waren twee redenen dat Joden in slavernij kwamen. De ene was als een veroordeling voor een misdrijf en de tweede is om van de armoede niet om te komen. De Jood belandde echter nooit voor zijn hele leven in slavernij, zoals Jozef en het volk van generatie op generatie slaaf was van farao.

Exodus 21:2 Als je een Hebreeuwse slaaf koopt, moet die slaaf zes jaar bij je in dienst blijven. Maar in het zevende jaar moet de slaaf vrijgelaten worden zonder dat hij iets hoeft te betalen. 

De eerste reden uitgewerkt:
Een persoon is veroordeeld tot zes jaar dienstwerk omdat hij gestolen heeft en het Rabbinale hof heeft hem ‘verkocht’ aan een rijke heer. Met de opbrengst van de verkoop wordt de bestolene terugbetaald.[1] Dit is een vorm van reclassering, ze werden heropgevoed. Niet in de gevangenis gezet, maar ze kwamen terecht bij iemand die het allemaal wel op orde had. Die kreeg de zorg over deze persoon en zijn gezin. De persoon in kwestie kreeg de kans om zich al werkend te oriënteren op een nieuwe start in het leven.

De tweede reden is dat ze in armoede terecht kwamen. De Jood kon dan kiezen om bij zijn schuldeiser als slaaf te gaan werken.

Leviticus 25:39Wanneer iemand van jullie zo arm wordt, dat hij zichzelf als slaaf aan een van jullie moet verkopen, dan mag je hem nooit het werk van een slaaf laten doen. 40Je moet hem beschouwen als iemand die tegen betaling voor je werkt of als een buitenlander die bij jullie woont.
Deut. 15:13-14 Stuur een vrijgestelde Hebreeuwse slaaf nooit met lege handen weg. Wees vrijgevig wanneer de Hebreeuwse slaaf of slavin is vrijgesteld.

God heeft het zelfs zo bedacht dat de slaven geld meekregen om opnieuw te beginnen na volbrengen van hun slavendienst. Is het niet geweldig!

Het bovenstaande komt allemaal uit twee lessen voor kinderen.

Zie ook de vorige blogs over het sabbatsjaar.
Op de volgende pagina vindt je meer informatie over waarom moestuinieren belangrijk is voor kinderen.
Meer over hoe duurzaamheid een plek heeft in de Bijbel en deel is van Gods hart.
Hoe kinderen leren om te gaan met de schepping.

Wil je de lessen van Er op uit! inclusief moestuinlessen beter leren kennen. Registreer je dan vrijblijvend voor acht weken gratis lessen!

    * = verplicht veld

    [1] Opperrabbijn R. Evers blog op www.nik.nl 15-6-2017

    NederlandsEnglish