Moestuinieren stimuleert gezonde keuzes

De moestuin is naast een geestelijke leermeester ook goed voor de gezondheid! God plaatste de mens namelijk bewust in het Paradijs MET een opdracht tot werken en niet in Disney World. In een eerdere blog hebben we stilgestaan bij spelend leren. Daarin kwam naar voren dat wanneer meerdere zintuigen worden geactiveerd we tot vier keer beter informatie onthouden. Vanuit die wetenschap past moestuinieren zeer goed als onderwijsvorm en heeft het nog een aantal andere belangrijke PLUSSEN.

In dit artikel zoomen we in op de voordelen van het werken in de moestuin tijdens de kinderdienst. Ze zijn onder te verdelen in gezondheidsvoordelen en het leren in een praktijk omgeving.

Gezond voor het lichaam

Het ligt misschien niet zo voor de hand om te denken dat moestuinieren gezond is voor het lichaam van de kinderen. Die winst voor de gezondheid ligt in het feit dat kinderen groenten en fruit leren waarderen en het meer gaan eten. Zie het artikel in de Volkskrant. De foto illustreert hoe fruit eten fun is voor de kinderen. Als ze aankomen op de moestuin rennen ze naar de frambozenstruiken toe om de heerlijke snoepjes te ontdekken. Ze stimuleren elkaar van nature om zoveel mogelijk frambozen te vinden en ze op te eten.

Voor groenten geldt hetzelfde. Tuinkers, cherry tomaatjes, snack komkommers en radijsjes worden direct geconsumeerd. Als de kinderen één keer hebben ontdekt dat ze lekker zijn, dan zijn ze niet meer te stoppen met eten. Ook spruitjes worden lekker als je ze zelf hebt geplant, geplukt en klaargemaakt met een heerlijk recept.

Uit onderzoek (en eigen ondervinding) blijkt dat de kinderen dit gedrag ook thuis doorzetten. Wanneer er fruit, groenten en snoep op tafel staan, zullen kinderen eerder voor fruit en groenten kiezen dan voor snoep, omdat ze weten dat het lekker en gezond is. Dat is pure winst voor de gezondheid van de kinderen, nu en in de toekomst.

Weetjes over gezond eten:

Van de kinderen tot 4 jaar eet 50% voldoende groenten en fruit.
Van de kinderen tussen 5-9 jaar eet ca. 40% de aanbevolen hoeveelheid.
Van de kinderen tussen 9-12 jaar eet nog maar 20% voldoende groenten en fruit. Cijfers uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor
Voor volwassenen ligt het percentage nog extremer. Slechts 5 tot 10% eet de aanbevolen hoeveelheid van 2 stuks fruit (200 gram) en 200 gram groenten per dag. Een menu met voldoende fruit en groenten werkt preventief op kanker, hart en vaatziekten en vele andere ziekten.

Iemand die onvoldoende fruit en groenten eet, compenseert dit met minder gezond voedsel. Hierdoor ontstaat een vitaminen en mineralen tekort en een overschot aan vetten, suikers en koolhydraten. Dit heeft allerlei gezondheidsklachten tot gevolg.

De volgende gezondheidsproblemen bij kinderen zijn een direct gevolg van hun ongezonde dieet: overgewicht, suikerziekte, spierzwakte, slecht gebit, etc. 80% van de kinderen wijzigt zijn menu niet als hij volwassen wordt, waarmee de gezondheidsrisico’s sterk toenemen. Lees meer hierover >>>

Paradijs of Disney World?

Vaak hebben we bij het Paradijs het beeld van Disney World voor ogen. Een plek van alleen maar vermaak en allemaal lekkers. Want wij denken dat Adam en Eva niet hoefden te werken. Dat overal het fruit op ooghoogte hing en dat alles pais en vree was. Dat laatste was waar, maar ook toen was er al gehoorzaamheid nodig. En was het echt waar dat Adam en Eva niet hoefden te werken? Dat hun leven ledig was? Zeker niet. God gaf ze gelijk een bestemming. Ze heersten namens Hem over de schepping. En ze moesten hard werken, waarom anders gaf God direct de Sabbat (een dag van rust)? En blijkbaar was het werk in het Paradijs de mens op het lijf geschreven. Het gaf hem vervulling.

TIPS: Voordelen aan het werken in een praktijk omgeving

Het werken in de moestuin geeft ook vervulling aan universele behoeften van kinderen/mensen

 • Gelijkwaardigheid: Alle kinderen kunnen op hun eigen niveau meedoen. Er is geen meetlat waaraan voldaan moet worden. En of je nu grasmaait, zaait of oogst, je neemt voor 100% deel in het hele proces.
 • Delen maakt rijk: Ze zien de oogst vaak als van henzelf en wanneer ze die weggeven voelen ze het soms echt als een offer. Ze ervaren echter ook de zegen van bemoedigde mensen die de groenten ontvangen. De pijn van het offer is maar tijdelijk, de zegen van het delen dragen ze hun hele leven in hun hart mee. God is goed!
 • Onderdeel zijn van een groter geheel: De kinderen krijgen hiermee een betekenisvollere rol binnen het huisgezin van God. Niet alleen meer in de ontvangende zin, maar ook in een gevende zin.
 • Feesten: Het vieren van Gods feesten door middel van oogstfeesten geeft kinderen een positieve beleving van hoe God voor hen wil zorgen. Hij is geen boeman, maar juist de gever van alle goeds in het leven.

Naast deze voordelen zijn er nog de volgende aspecten:

 • Vele gelijkenissen en verhalen komen tot leven.
 • De moestuin biedt een natuurlijke verbinding tussen jong en oud in de gemeente.
 • Last but not least DUURZAAMHEID en een getuigende levensstijl.

Het moestuinieren in combinatie met de lessen, geeft kinderen zicht op hoe God wil dat we omgaan met Zijn schepping. Ze ontwikkelen daarmee een getuigende levensstijl doordat hun daden overeenkomen met de uitgangspunten die in Gods Woord terug te vinden zijn.

We kunnen dan ook rustig concluderen dat moestuinieren in afhankelijkheid van God goed is voor lichaam en ziel.

Zelf aan de slag met moestuinieren in de kinderdienst of op school? Vind hier meer informatie: het moestuinlessen lespakket.

Thuis aan de slag

Thuis kun je met je kind ook heel laagdrempelig aan de slag met het zaaien van een enkele suikererwt. Op de volgende pagina vind je alle informatie om samen met je kind het wonder van de natuur te verbinden met lessen uit de Bijbel. >>>>

De lessen van Er op uit!

De lessen van Er op uit! zijn zo opgebouwd dat ze zoveel mogelijk van deze elementen integreren. Wil je meer weten over hoe de lessen van Er op uit! zijn opgebouwd, klik dan hier.

Vraag hieronder proeflessen aan om vrijblijvend kennis te maken met de lessen.

  * = verplicht veld
  Nederlands Nederlands English English