De reis van Groentje

Welkom op de Er op uit!-website. Jullie hebben het voorrecht om het leven van Groentje de Suikererwt van dichtbij mee te maken.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is erwt-alleen-e1553525506380.png
Groentje

Voor de ouders
We maken in eenvoudige stappen het leven van een suikererwt mee. Je kunt iedere week een stukje lezen en uitvoeren met de kinderen. Het kost je per week 20 minuten. In het verhaaltje zit een verwijzing naar een Bijbelverhaal, specifiek richting Pasen. Lees het verhaaltje eerst door en zet de spullen die je nodig hebt klaar. Je kunt het zaaien van de erwt starten vanaf half februari tot eind juni. Idealiter start je 2 of 3 weken voor Pasen, zodat je het Paasverhaal hiermee optimaal tot zijn recht laat komen. Wij wensen jullie heel veel zegen op deze ontdekkingsreis met elkaar.

Klik op de betreffende week om het item te openen.

Week 1 De reis begint

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is erwt-alleen-e1553525506380.png
Groentje

Liggen er suikererwten voor jullie op tafel? Hiernaast zien jullie het erwtje Groentje. Geef jouw erwten ook maar een naam. Schrijf hun naam op een stukje schilderstape en plak het erwtje erop, zodat je ze uit elkaar houdt:-).
Groentje droomt ervan, net als jouw erwtjes, om een grote plant te worden. Groentje hoopt dat ze heel veel kinderen zal krijgen. Ze heeft er alleen geen idee van wat er voor nodig is om van een rond erwtje een plantje te worden. Hebben jullie een idee?

Wat heeft een erwtje nodig hebben om te gaan groeien?
Heel goed, grond, water.

Maar wat heeft zij nog meer nodig hebben om te groeien?
Heel goed! Warmte, zon en lucht.

Om Groentje te laten groeien moet ze gezaaid worden in een bakje met grond. In de Bijbel staat een vergelijkbaar verhaal als dat van het erwtje. Het gaat daar over een graankorrel die er naar verlangt om heel veel vrucht te gaan dragen. Die graankorrel was alleen geen graankorrel, maar een mens, die zichzelf vergeleek met een graankorrel. Weten jullie wie zichzelf vergeleek met een graankorrel? Inderdaad het was de Here Jezus zelf.

(Johannes 12:24-26) De Here Jezus zei dat de graankorrel alleen maar vrucht kan dragen als hij begraven wordt in de grond en daar sterft, zodat er een plantje uit kan groeien. Om goed te begrijpen wat de Here Jezus zegt, gaan wij nu het leven van jullie erwtjes op de voet volgen. En wel leren nog veel meer lessen uit de Bijbel de komende tijd. Lijkt je dat leuk?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is prinses-op-erwt.jpeg

Voordat je gaat zaaien, zijn er nog een paar dingen die je moet weten over Groentje. Groentje is een beetje een gevoelig typje. Ze is een soort prinses op de erwt. Want ze houdt niet van te veel natigheid en ook niet van hele droge grond. Het lekkerst vindt ze het als de grond een beetje vochtig is. Dat geldt ook voor jullie erwtjes. En Groentje gaat pas groeien als de temperatuur boven de 10 graden komt, daarvoor vindt ze het te koud en houdt ze haar hoofd lekker onder de grond. Bij kamertemperatuur is ze helemaal in haar element. Als ze wat groter is, kan ze prima tegen nachtvorst, daar is ze helemaal niet bang voor.
Zo dan weten jullie alvast een paar dingen over Groentje en jullie erwtjes.
Jullie hebben daarnet al genoemd dat een erwt alleen maar kan gaan groeien als ze in de grond terechtkomt en wat water krijgt. Ik stel daarom voor dat jullie een keurig grondbedje gaan maken voor jullie erwten in een bakje waarin je ze kunt toedekken, net als in een echt bed.

Instructies
Benodigdheden:
Een boterbakje en wat aarde. De aarde kun je gewoon uit de tuin halen als je geen zak met potgrond hebt.

1. Vul het bakje 3 centimeter met aarde.
2. Leg in het boterbakje 4 of 5 erwtjes neer. Niet op een kluitje, maar gelijkmatig verdeeld.
3. Sproei een beetje water over de erwten, zodat de grond rondom de erwten een klein beetje vochtig wordt.
4. Doe er dan 3 cm grond bovenop en druk de grond heel zachtjes aan.
5. Eventueel kun je er nog een beetje huishoudfolie overheen doen, zodat de grond vochtig blijft.

Tips: Als de grond heel erg uitdroogt, bevochtig de grond dan voorzichtig met een plantenspuit.
Zodra het plantje zijn kopje boven de grond steekt (na 5-10 dagen), kun je het folie gelijk verwijderen.

Gebed: Here God dank U wel dat we de reis van onze erwtjes mogen gaan meemaken. Wilt U ons helpen, zodat we ontdekken wat U ons wilt leren over U en onszelf met deze erwten?


Week 2/3 Het wonder ontluikt

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is suikererwt-ontluikt.jpg
Groentje als plantje geboren

En hoe is het met jullie erwtjes gegaan de afgelopen dagen? Groentje heeft echt een wonder meegemaakt. Ze wist niet wat haar overkwam. Ze wist niet dat ze het in zich had om een plantje te worden. Maar het is echt gebeurd. Ze is compleet veranderd. Wij hebben van de week een foto van haar gemaakt. Je kunt haar hiernaast zien. Vind je het geen wonder?

Vorige keer hebben we het al over de Here Jezus gehad die vertelde over een graankorrel die moet sterven om een plantje te worden.
Lees maar in de Bijbel Johannes 12:24-26.

Met Pasen hebben we er aan gedacht dat de Here Jezus gestorven is, begraven en ook weer opgestaan. De Here Jezus werd net als Groentje in het graf gelegd en het graf werd helemaal afgesloten. 3 dagen lang. Maar Hij was met een doel gestorven, want Hij overwon de dood en werd weer levend. En vele mensen met Hem zullen voor eeuwig kunnen leven bij God. Dat was en is een groot wonder. Groentje kon ook alleen maar een plantje worden door een poosje te worden begraven. Maar nu is ze dan ook echt een prachtig groen plantje geworden.

Instructies:
Nu mogen de plantjes nog even groeien tot ze 5 cm lang zijn. Je mag het bakje met de plantjes buiten zetten. Dan kunnen ze wennen aan de zon en buitenlucht. Daar worden het stevige plantjes van.
Zorg dat de grond niet te nat wordt in de regen. Je kan 3 of 4 gaatjes in de bodem prikken voor de zekerheid.

Dankgebed: Heer wij danken U voor het wonder van het nieuwe leven. Dat wij vrij kunnen leven, omdat de Here Jezus voor ons is gestorven en U ons samen met Hem weer levend hebt gemaakt.


Week 3/4 Uitpoten

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is erwt-ompoten.jpg
Groentje met wortel en al.

Het gaat goed met Groentje. Ze wordt al een prachtig plantje. Hoe gaat het met jullie erwten? We gaan Groentje vandaag in de volle grond poten, zodat de wortels flink kunnen gaan groeien. Hiernaast kun je zien dat Groentje al heel wat wortels heeft.
Weet jij eigenlijk waar wortels voor zijn? Heel goed, met haar wortels haalt Groentje water en voedingstoffen uit de bodem. Heb jij ook wortels aan je lijf? Nee, dat werkt bij ons mensen anders, maar ook wij hebben voedsel nodig.
Mensen in de Bijbel worden soms vergeleken met bomen. Dit staat in Psalm 1.

Gelukkig de jongen of het meisje die vreugde vindt
in de woorden van de Heer,
ze steeds weer overdenkt,
overdag en ’s nachts.
Dan ben je als een boom aan het water,
een boom die altijd vrucht draagt.

Wat zouden de woorden van de Heer zijn? Heel goed, dat zijn de verhalen uit de Bijbel. En de meneer die deze Psalm heeft geschreven zegt dat als je die verhalen nu in je hart bewaart en er vaak over nadenkt, dan ben je als een boom die aan het water staat. De boom heeft het water nodig om te kunnen groeien. En jij en ik hebben Gods woorden nodig om te kunnen groeien en bloeien.

Hoe denken jullie dat die boom aan het water van de rivier komt? Heel goed door zijn wortels heen. Die wortels die groeien naar het water toe. En als jij veel in de Bijbel leest, dan wortel je ook diep in het woord van God. Dan zul je een prachtige boom worden die veel vrucht zal geven.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is erwten-plantjes.jpg
Plantje Groentje uitgepoot samen met haar vriendjes

Instructies:
Benodigdheden:
We gaan de plantjes in de volle grond poten.
1. Zoek een plekje in de tuin of in een pot/bak. Een bak moet minstens 20 cm diep zijn en 10 cm breed, zodat de plantjes goed kunnen doorwortelen en uitgroeien tot grote planten.
2. Een stuk kippengaas van 1 meter hoog en 50 cm lang.
3. Twee bamboe stokken om het kippengaas tegen aan te bevestigen.

1. Maak de grond eerst onkruidvrij.
2. Schep en hark de grond goed los, tot 10 cm diep.
3. Nu gaan we de plantjes uit het bakje halen. Je kunt de grond het beste in zijn geheel heel voorzichtig uit het bakje schuiven. Als dan alle grond eruit is (met plantjes), dan kun je de plantjes en wortels voorzichtig los maken van elkaar. Zorg dat je de wortels NIET beschadigd.
4. Maak om de 10 centimeter een gaatje zo diep als de wortels zijn met je vingers en poot het plantje voorzichtig in het gaatje.
5. Leg 5 koemest korrels bij het plantje
6. Geef een beetje water. Je zult zien dat de koemest korrels al gaan oplossen door het vocht. De meststof zal langzaam naar de wortels zakken.
7. Als het plantje langer dan 10 centimeter is dan kun je het voorzichtig door het gaas omhoog vlechten. Later is dit niet meer nodig. Dan zal het plantje zelf tentakels maken, die zich om het gaas zullen wikkelen. Prachtig om te zien!

Dankgebed: Heer wij danken U dat U de plantjes heeft laten groeien. Wij danken U dat U de plantjes zo mooi heeft gemaakt, met wortels die het voedsel uit de grond halen en blaadjes die door het zonlicht groeien. Heer U bent een wonderlijk God.


Week 4/5 Gevaar

Groentje staat al een week in de volle grond. En ze geniet er enorm van. Samen met haar vriendjes steekt ze haar worteltjes voorzicht dieper in de grond. En tot haar verbazing krijgt ze al nieuwe blaadjes. Groentje is heel benieuwd wat er boven aan het gaas te zien is. Ze wil graag zo snel mogelijk omhoog klimmen. Ze is niet bang om omhoog te klimmen. Maar Groentje is van de week wel een paar keer flink geschrokken. Dinsdagmiddag regende het heel hard en toen zag ze grote slakken langskomen. Een van die slakken begon zomaar aan haar blaadjes te knabbelen. Het deed niet echt pijn, maar ze mist nu wel een blaadje. Dat is toch jammer. Gelukkig ging de zon weer schijnen en toen zochten de slakken snel een schuilplaats op.
Woensdagochtend kwam er een hele grote vogel aanvliegen. Hij ging boven op het gaas zitten. Groentje vroeg hoe hij heette. Hij koerde terug, “ik ben Roekoe de Houtduif.” “Wat gezellig dat u even langskomt. Hoe is het daarboven, heeft u mooi uitzicht? Ik wil namelijk ook zo snel mogelijk naar boven klimmen” antwoordde Groentje. “Het is hier zeker mooi, maar ik ben hier niet voor het uitzicht.” “Niet, waarvoor dan wel?” vroeg Groentje. “Ik kom kijken of je al bloempjes en boontjes hebt, want daar houd ik zo van.” Je snapt dat Groentje enorm schrok. Maar dat was nog niet alles.
Er groeide vlak bij Groentje ook een paar plantjes die veel harder groeiden dan zij. Het waren hele vervelende planten, want er was geen gesprek met ze te voeren. Groentje had een paar keer gevraagd of ze ook wat zonlicht door wilden laten voor haar, maar ze reageerden nergens op. En zonder zonlicht kon ze minder goed groeien merkte ze.
Donderdagochtend kwam er een zwerm huismussen langs. Die hingen in het gaas op hun kop en die pikten bij Groentje en al haar vriendjes aan de blaadjes. Het waren echte wildebrassen, ze maakten alles kapot. Gelukkig kwam de Landman er aan. Hij joeg ze weg. Hij kwam om een groot net te spannen, zodat de vogels niet meer bij de plantjes konden komen. Hij haalde alle planten die onze zon tegenhielden weg en hij strooide as uit de houtkachel bij onze stengels. “Zo”, zei hij, “dan zullen de slakken voorlopig ook wel wegblijven.” Je kunt begrijpen dat Groentje en haar vriendjes heel blij waren met de goede zorgen van de Landman.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is net-erwten.jpg

In de Bijbel wordt de Here God ook vaak vergeleken met een Landman die een grote akker heeft. Daar werken de arbeiders dan in om de plantjes te beschermen tegen allerlei gevaren, zoals de vogels en het onkruid. Dit doen ze zodat er een grote oogst van vruchten zal zijn. Wat of wie zouden al die vruchtjes voorstellen denken jullie? (Heel goed, dat zijn de mensen die gaan geloven in de Here Jezus.)
En kun je ook bedenken wie er op uit is om de oogst van mensen te vernietigen? (De boze, Satan.) Maar je hoeft niet bang te zijn voor de boze, als je vertrouwt op de Landman, op de Here God. Hij heeft belooft dat als je Zijn kind bent, om altijd goed voor je te zorgen. Nu wordt het tijd dat jij goed voor de plantjes gaat zorgen, door ze te beschermen. Volg de instructies hieronder maar.

Instructies:
Benodigdheden:
1. Een vogelnet van 2,5 bij 2 meter.
Iets om het net vast te zetten, haringen of takjes.
2. As uit de kachel of biologische slakkendood korrels.

1. Maak de grond onkruidvrij.
2. Strooi de as of de slakkenkorrels. Als het hard geregend heeft, dan moet je opnieuw strooien.

Dankgebed: Here God, dank U wel dat U belooft om mij te beschermen voor gevaren.

Week 6/7 Een grote verrassing

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is bloem.jpg

Groentje is helemaal in de gloria. Ze kan haar geluk niet op. Van de week zijn er bloempjes aan haar stengels gekomen. Zo maar. Ze had het in het begin helemaal niet door. Ze was zo hard bezig met groeien. Maar nu ze de bloempjes heeft gezien is ze zo trots als een pauw. En bij haar vriendjes zijn ook prachtige bloemen gekomen. Ze kunnen maar niet ophouden elkaar te complimenteren met hoe prachtig ze er uit zien met deze mooie bloempjes.

Toen de Here God de aarde schiep is Hij ook een hele dag bezig geweest om de bomen en de planten te maken. Hij heeft toen de meest bijzondere bloemen gemaakt. En toen Hij die avond klaar was, toen was Hij heel tevreden over het resultaat. Hij vond het mooi. In het Hebreeuws staat daar het woordje TOV. Dat woordje kennen we in het Nederlands ook, want wij zeggen als we iets heel leuk vinden, dat vind ik tof. Lees het maar na in Genesis 1:9-13. Waarom zou de Here God allemaal van die mooie bloemen hebben gemaakt denk je? (Omdat Hij en de mensen er van zouden kunnen genieten.)
Hopelijk zijn er bij jullie ook al bloempjes te zien. Geniet er maar van. En als je dan die mooie bloempjes ziet, dan kun je Here God er voor danken.

Dankgebed: God de Vader, ik dank U voor uw prachtige schepping.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is bloemen-1024x378.jpg

Week 7/8 Nieuw geluk

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is vruchten.jpg

Groentje valt van de ene verrassing in de andere. Vorige week had ze prachtige bloemen waar ze zo blij mee was. En deze week zijn die bloempjes veranderd in …… raad maar. Juist, in boontjes. Prachtige kleine boontjes groeien er nu aan haar stengels. Wat een geluk. Ze zijn nog dun en plat, maar Groentje koestert ze als tere babytjes. Wat is ze blij met al haar vruchtjes.

De Here Jezus hield veel van kleine kinderen. Dit kun je lezen in Markus 10:13-16. Hij riep ze bij zich en zegende ze.

Instructies
Nog even wachten met oogsten, totdat de boontjes groot worden en een bolle buik hebben.

Dankgebed: Heer Jezus dank U dat U van ons houdt, ook al zijn we nog maar klein.

Week 8/9 De eerste maaltijd

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is rijpe-boon.jpg

Deze week was in meerdere opzichten een hoogtepunt voor Groentje. Ze heeft de top van het gaas bereikt. Ze geniet iedere dag van het prachtige uitzicht. Een ander hoogtepunt is dat de landman van de week langs geweest is en heel tevreden over haar was. Hij heeft heel wat rijpe boontjes kunnen plukken. Hij heeft ze mee naar huis genomen en heeft de erwten uit de boontjes gehaald. Het ware allemaal prachtige erwten. Heerlijk om te eten. De landman heeft om de eerste oogst te vieren verschillende mensen uitgenodigd om samen met hem van de maaltijd te genieten.

In Lukas 14:15-24 kunnen we lezen dat de Here Jezus over de Landman vertelt dat Hij een groot feest wil geven. Hij nodigt al zijn vrienden uit. Die hebben allemaal geen tijd om te komen. Als Hij dat hoort laat Hij zijn knechten iedereen uitnodigen die ze kunnen vinden langs de wegen: armen, zwervers en bedelaars. Als de tafel vol is, heft Hij het glas omhoog en zegt: “Jullie zijn voor altijd gelukkig. Wie niet wilde komen, mag ook niet meer komen. Proost met mij en geniet van de maaltijd.”
De Landman is natuurlijk de Here God. Zou jij wel graag aan de tafel van de Landman zitten?
Als dat zo is, dan mag jij namens Hem ook andere mensen uitnodigen voor een feestje en hen vertellen over de Landman. Lees hieronder de instructies maar.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is erwten-in-boon-1.jpeg

Instructies
1. Oogst de boontjes met een bolle buik.
2. Haal de erwten uit de boontjes.
3. Als je voldoende erwten heb kun je er een lekkere maaltijd van maken.
4. Organiseer een feestje en nodig wat mensen uit. Denk daarbij niet alleen aan je vrienden, maar ook aan mensen die niet zo vaak worden uitgenodigd op een feestje.

Dankgebed: Here God, dank U wel, dat wij bij U aan tafel mogen zitten en dat we anderen mogen uitnodigen om ook samen met U feest te vieren.

Dit is het einde van de reis van Groentje. Vond je het leuk? Wil je graag meer leren over de Here God en de moestuin? Dan is de Kinderwerkmethode misschien ook wel iets voor jullie kinderwerk in de kerk.

NederlandsEnglish