Overal moestuinieren

Moestuinen kun je aanleggen van klein tot groot. Van bloempotten tot grote moestuinen in de volle grond. Het plezier is even groot.

Hieronder laten we enkele voorbeelden zien van hoe kerken het hebben aangepakt.

De Kerk van de Nazarener in Haarlem

Sinds 2018 werkt de KvdN in Haarlem met Er op uit! Zij hebben een kleinere groep kinderen (ongeveer acht) en daarom hadden ze geen behoefte aan een grote moestuin, terwijl ze wel heel veel ruimte hebben:-) Zij hebben daarom hele praktische bakken getimmerd van 50 cm bij 2 meter. Met dit formaat hebben ze heel veel plezier en kunnen ze regelmatig groentekistjes vullen om uit te delen.

Baptistengemeente Ontmoeting in Arnhem-Zuid

Sinds 2016 werkt de kinderkerk voor de oudere kinderen met Er op uit! Eerst hadden zij zeven grote bakken op de parkeerplaats gemaakt. Die waren 1,5 bij 1,5 meter en 30 centimeter diep. Aan de aardappelkisten kun je zien dat er uit één bak een enorme oogst kan komen. Ze hebben een kraantje aangelegd, zodat de kinderen water kunnen geven.
In 2021 hebben ze groter aangepakt. Ze hebben een deel van de parkeerplaats uitgegraven en aarde opgebracht. Een deel is voor de kinderen en een deel is voor de voedselbank.
Op de laatste foto is een prachtige Loofhut te zien.

Evangeliegemeente Salem Wageningen

In Salem is de methode ontwikkeld. Sinds 2016 hebben zij gemoestuinierd in het park, achter het conferentiegebouw, waar de gemeente samen kwam. In 2021 zijn ze verhuisd naar een eigen gebouw, waar de moestuin nog aangelegd moet worden.

Aanleg moestuin Salem 2017

De moestuin was aangelegd in de volle grond. Uit het gras zijn zeven vakken van 1,5 bij 1,5 meter gestoken en is de grond omgewoeld. Dit is gedaan met vereende krachten, van ouders, kinderen en enthousiaste gemeenteleden.
Van de grasplaggen is een rondom een zitwal gemaakt. Hier konden de kinderen lekker op zitten als er wat onderwijs werd gegeven. Rondom de moestuin was een haag van frambozen gezet.
Water werd gehaald uit de nabijgelegen vijver/gracht.

Evangelische gemeente De Fontein in ’t Harde

Ook als je geen gelegenheid hebt om een moestuintje aan te leggen kun je alternatieven vinden. De kindergroep van de Fontein heeft moestuintjes in plantenbakken gemaakt, die gewoon binnen gezet kunnen worden.

Inspirerende ideeën voor moestuinen met weinig plek op locatie

Regelmatig vragen oriënterende kerken of gezinnen zich af of het nodig is een moestuin aan te leggen, omdat ze geen ruimte hebben voor een moestuin. Hieronder willen we ideeën geven voor kerken met weinig ruimte. Zoals hieronder is te zien kun je eigenlijk overal een moestuin maken. Als je een gevel hebt waar de zon op schijnt, dan zijn de mogelijkheden ongelimiteerd. Het enige is dat je wel regelmatig water moet geven.

Nederlands Nederlands English English
Nederlands Nederlands English English