02-11-2017 | Samenwerkingsovereenkomst CGI en Er op uit!

Het Comité Gemeentehulp Israël (CGI) wil graag kinderen betrekken bij Israël en in het bijzonder bij de Messiaanse beweging in dat land. Daarom gaat de organisatie samenwerken met kinderwerker Ronald Blonk, ontwikkelaar van Eropuit! Deze kinderwerkmethode bevat praktisch bijbelonderwijs, waarbij kinderen onder meer een moestuin onderhouden.

Zowel CGI als Er op uit! zien het als hun taak om de kerk in Nederland bewust te maken dat Gods plan met het Joodse volk en het land Israël niet voorbij is. ‘Het CGI richt zich hierbij vooral op de volwassenen. Er op uit! richt zich op de kinderen tussen 6 en 12 jaar oud. Een samenwerking ligt dan voor de hand,’ zegt CGI-directeur Timo Erkelens.

Zijn organisatie wil de kinderwerkmethode onder de aandacht brengen bij zijn achterban. Er op uit! vindt het belangrijk dat kinderen zich naast onderwijs over het Joodse volk ook kunnen verbinden met Joodse Messiaanse gelovigen. Via het CGI is het mogelijk dat kinderen in Nederlandse kerken en gemeenten een band krijgen met kinderen van Messiaanse gemeenten in Israël. Het CGI heeft inmiddels vijftig gemeentebanden.

Kinderdienst wordt werkplaats
Bij de nieuwe methode ‘Er op uit!’ wordt de kinderdienst veranderd in een heuse werkplaats. De meest opvallende uiting daarvan is de moestuin. Gedurende het seizoen van de lente tot aan de herfst beheert de kinderclub de tuin. Het hele proces van zaaien, ontkiemen, onkruid wieden, begieten, snoeien en oogsten wordt onderwezen en gekoppeld aan het geestelijk leven. Blonk: ‘Dat begint al voor Pesach met het zaaien waarbij je ziet dat de eerste zaadjes moeten ontkiemen. De graankorrel die moet sterven zodat er nieuw leven uit kan voortkomen, een beeld van de Messias. Bij Pinksteren wordt de eerste oogst van bijvoorbeeld tuinkers binnengehaald. In het najaar met het Loofhuttenfeest worden de courgettes en pompoenen geoogst en uitgedeeld.’

Het praktische element in de methode past volgens Blonk veel beter bij het Hebreeuwse Bijbelse denken waarin je al doende leert. Blonk: ‘Door de breuk tussen joden en christenen in de eerste eeuw, zijn we veel van dat Hebreeuwse denken kwijtgeraakt. Daardoor is er een kloof ontstaan tussen ons geloof en het dagelijks leven.’

http://www.christelijknieuws.nl/news/9504/

https://cip.nl/65152-cgi-wil-kinderen-betrekken-bij-isral


Nederlands Nederlands English English
Nederlands Nederlands English English